Masové nasazení senzoru selfie kamerky integrovaného přímo pod panel displeje se už blíží a dočkáme se ho od celé řady značek. Z těch nejzajímavějších určitě musíme zmínit  třeba chystané Xiaomi Mi MIX 4, ale samozřejmě soupeři jako Samsung a další nezůstanou pozadu. Tato technologie se dlouho potýkala s prvotními dětskými nemocemi, protože zejména kvalita snímků byla dost bídná. Ale podle tvůrců se už vše z velké části podařilo odladit, takže snad půjde opravdu o finalizované produkty. To ale zdaleka neznamená, že je nouze o další nápady rozšiřující tento design.

A na jeden takový velmi zajímavý nápad z dílny Xiaomi se dnes podíváme. Na světlo světa se totiž dostal patent podaný na Světovém úřadu ochrany duševního vlastnictví (WIPO), který ukazuje otočný senzor fotoaparátu skrytý pod displejem. To by umožňovalo sdílet minimálně jeden ze senzorů jak pro potřeby selfie snímků, tak i hlavního fotoaparátu. Patent zhruba ukazuje otočný mechanismus uvnitř telefonu, který by se staral o přetočení senzoru fotoaparátu dle potřeby. Velmi zajímavý nápad, i když samozřejmě netušíme, do jaké míry bude reálně proveditelný.

Přece jen podobné řešení s sebou nese celou řadu potenciálních problémů. Duálním posláním foto senzoru se sice teoreticky ušetří místo, ale otočný mechanismus tuto úsporu asi hned pohřbí. Stejně tak je nejasná odolnost a spolehlivost tohoto mechanismu, protože každé mechanické řešení v sobě má určitou dávku rizika a náchylnosti k problémům. Jde také samozřejmě stále jen o patent a něco podobného tak klidně může zůstat jen na rýsovacích prknem designérů Xiaomi. Ale každopádně jde o inovativní řešení, které jsme ještě nikdy předtím neviděli.