Nová generace výkonných procesorů založená na 4 nm litografii už je kompletní, kdy Snapdragon 8 Gen 1 doplnily Exynos 2200 a Dimensity 9000. Právě prvně zmiňovaný kousek od Qualcommu se stal ještě před vydáním obrovskou výhrou pro továrny Samsungu. Protože právě korejská firma vyhrála zakázku na drtivou většinu jejich produkce, která bude letos opravdu masivní. Výčet pozitiv tím ale končí a zástupcům Qualcomm velmi rychle ztuhl úsměv na tváři, protože se dočkali v podstatě jen samých problémů. A nejedná se o žádné drobné detaily, které se dají jen tak přejít.

Snapdragony 8 Gen 1 z produkce Samsungu totiž trpí nadměrným zahříváním, což neblaze ovlivňuje jejich spotřebu. Nemluvě o nutném omezování výkonu (tzv. throttlingu), které pak nastupuje na scénu. To ale není zdaleka vše, protože údajně je problém i s malou výtěžnosti 4 nm litografie Samsungu. Ta se má podle zasvěcených zdrojů blížit velmi neuspokojivých 35 %, což je v porovnání se zhruba 70 % konkurenční litografie od TSMC chabé. Není se tak čemu divit, že v Qualcommu nepanuje spokojenost a už dříve se objevily zprávy o přenechání části výroby právě taiwanskému TSMC.

Poslední zprávy ale nemluví o pouhém přenechání části a výroby a Qualcomm možná dává od Samsungu kompletně ruce pryč. Veškeré modely Snapdragon 8 Gen 1 by tak měli výhledově vyrábět pouze v TSMC a budou označovány jako “Plus” verze. Tím ale špatné zprávy pro Samsung údajně nekončí. Svoje objednávky má údajně stahovat i další z amerických gigantů a to nVidia. Ti si u Samsungu původně objednali produkci 7 nm grafických čipů, ale ani s těmi nepanuje spokojenost. Takže se i v tomto případě řeší přesun k TSMC. Korejská továrna v této oblasti opravdu nezažívá dobré časy.