Mít přehled ve světě čínských tabletů je v poslední době často sisyfovská práce, protože výrobci dělají co mohou, aby nebohé pisálky i zákazníky zmátli velmi podobnými, či zcela stejnými názvy. To je přesně případ nového Cube iWork10 Ultimate, který se na několika čínských stránkách objevil pouze jako iWork10 a já zmateně tápal proč soudruzi dávají do prodeje znovu kousek, na který jsem před dvěma lety dělal svoji první recenzi vůbec 🙂 Jde však opravdu o verzi Ultimate a tedy se dočkáme nové platformy Cherry Trail a se zmíněným starým kouskem nemá společného zhola nic.

Firma Cube novinku představila s pomocí velmi pohledné herečky Wang Qin a ani tablet samotný na pohled není žádná ošklivka. Zaujme zejména klávesnicový dok s magnetickým kloubem umožňujícím širokou škálu polohování a na první pohled odkazující designem například k Lenovo Yoga nebo Microsoft Surface. Hardwarově se jedná už o klasiku, zamrzí opět použití nejslabšího Cherry Trail procesoru v podobě Intelu Atom X5-Z8300, ale aspoň máme k dispozici 4 GB RAM a 64 GB úložného eMMC prostoru. Displej je s 10.1″ uhlopříčkou a FHD rozlišením 1920 x 1200 pixelů a jak je poslední dobou u Cube zvykem, tak podporuje ovládání pomocí stylusu. Tablet bude mít slot na microSD, microHDMI, microUSB 3.0, baterii o kapacitě 7500 mAh a celkovým zpracováním bude velmi připomínat například řadu Cube i7. Žádné experimenty se nekonají ani v oblasti systému a tablet bude striktně nabízen pouze s předinstalovanými Windows 10, po dualbootu ani stopy.

ChMkJlZk6zSIO5oyAAUGg1Cl9LEAAFz6wIQVr0ABQab204

ChMkJ1Zk6zeIRW42AAZSCxccnIgAAFz6wIoO2oABlIj223

Do prodeje se dostane někdy v polovině prosince a v čínských obchodem momentálně běží předprodeje nastavené na 999 juanů (tedy asi 155$). V ceně sice není ani zmíněný vymazlený klávesnicový dok ani stylus, ale mohlo by se i tak jednat o zajímavou volbu, protože konkurence v podobě Chuwi Hi10 (článek ZDE) je asi odsouzena navždy uváznout v předprodejích s odkládaným vydáním a Pipo W1S (článek ZDE) poslední dobou podražilo u přeprodejců zhruba ke hranici 240$.