Dnes se koukneme na zoubek telefonu, který se těší poměrně výrazné oblibě v zahraničí díky dobrému poměru ceny a nabídnutého výkonu, dobrému fotoaparátu, displeji a baterii. Očekávání jsou z mé strany poměrně velká, jelikož jsem sám majitelem Meizu MX4, který na mě udělal výrazně pozitivní dojem. Asi se nevyhnu menšímu srovnání se zmiňovaným MX4, se kterým má M1 Note vlastně celkem dost společného. Nechť tedy recenze Meizu M1 Note započne!

Balení

Balení ve stylu knihy jsme viděli u Meizu MX4 a Meizu v něm pokračuje i u dalších svých modelů. Rozdíl proti staršímu MX4 je pouze ten, že má jen jednu „stranu“ a po otevření rovnou koukáme na veškerý obsah, který se skládá z telefonu, micro-USB kabelu, pinu na vyndavání šuplíku SIM karet a redukce do zásuvky. Balení je to sice celkem pěkné, ale jak jsem záhy zjistil, pro přenos přístroje značně nepraktické. Balení totiž není nijak uzavíratelné a telefon i příslušenství z něj při přenášení celkem rádo vypadává. Pro příště by to chtělo alespoň nějaký papírový obal, který by zabránil otevírání krabičky nebo třeba magnet.

Pro lepší perspektivu lépe shlédnout unboxing video:

Design a zpracování

Pro neznalé by se jevil M1 Note stejný, jako MX4 a vskutku by nebyli daleko od pravdy. Na první pohled je jiný pouze zadní kryt, který je opět z mnou již několikrát kritizovaného „Apple-plastu“ a kolébka hlasitosti je rozdělaná na dvě tlačítka. Tím bychom asi uzavřeli designové změny.
Dále jsou tu větší rozměry, které pramení z většího displeje, konkrétně 5,5″ FullHD IPS IGZO panel se standardním poměrem stran 16:9, což se mi zdá trochu ústupek od 15:9 u MX4, který mi sedí lépe. Rozměry jsou jmenovitě 151×75×8,9 mm a hmotností 145 g, která je překvapivě nízká.
Začneme zadním krytem, který je, jak jsem již psal, z „Apple-plastu“ nicméně za týden používání se mi jej nepodařilo poškrábat, což by naznačovalo lepší vlastnosti, než na minulých přístrojích s takto vypadajícím plastem. Plast také poměrně hodně klouže, dejte si při používání jednoruč pozor. Dostal jsem k recenzi bílou variantu, k dispozici jsou ještě růžová, zelená, žlutá a modrá, bohužel kryt není vyměnitelný.

P50528-131816
Kryt zasahuje přes celá záda až nad displej a trochu jej tak chrání při položení displejem dolů. Nahoře uprostřed je čočka fotoaparátu s dual-tone bleskem, pak dlouho nic a dole nápis Meizu s doplňujícím textem „Designed by Meizu Made in China“.
Spodní hrana obsahuje primární mikrofon, micro-USB konektor a 4 dírky hlasitého reproduktoru, stejně jako u MX4. Rozdílem jsou jen dva šroubky po stranách USB konektoru, které by teoreticky mohly držet celý kryt na místě.

P50528-131751
Levá hrana obsahuje dvě rozdělená tlačítka hlasitosti, která jsou na dobrém místě a lze je dobře hmatově rozeznat a mají celkem dobrou odezvu. Pravá hrana pak hostí slot pro dvě Micro-SIM karty.
Horní hrana poskytuje prostor pro sekundární mikrofon, 3,5mm jack a tlačítko pro zapínání, které by mohlo mít jistější stisk. Naštěstí je dobře odlišitelné od zbytku těla a hlavně jej nemusíme používat díky gestům pro odemykání.

P50528-131701
A konečně přední strana, osazená velkým 5,5″ displejem, pod ním je pouze jedno tlačítko, které má ale několik funkcí. Zamyká displej, funguje jako tlačítko Home a Zpět a ještě slouží jako notifikační dioda. Vpravdě multifunkční.
Nad displejem je standardní skvadra senzorů jako proximity senzor, senzor okolního jasu, sekundární kamera a sluchátko.

P50528-131655

Konstrukce je s přihlédnutím k větším rozměrům a velmi nízké váze 145 gramů překvapivě pevná, díky magnéziovému šasi, telefon nevrže ani neskřípe. Co se slícování komponent týče, tak to je celkově velmi slušné, jen díry a tlačítka z plastu jsou možná až moc ostrá, obzvláště pak 3,5mm jack, o který jsem si několikrát zatrhl nehet.

 Displej

Použitý panel s rozměrem 5,5″ a FullHD rozlišením je typu IPS s technologií IGZO, samozřejmě s přítomností OGS. Již tyto zkratky mu papírově propůjčují skvělé obrazové vlastnosti a Meizu M1 Note nezklame ani v reálu.
Obraz má syté a velmi příjemné barvy, černá je na poměry IPS panelu vynikající, celkový nádech je trochu do žluta.
Minimální jas je stejně jako na MX4 opravdu velmi nízký a při nočním brouzdání internetem si klidně jeden dva kroky přidáte. Na druhé straně posuvníku je naopak nejvyšší jas, který je opět po vzoru MX4 opravdu velmi vysoký.
Citlivost digitizéru je výtečná, displej reaguje na doteky přesně a citlivě.
Čitelnost na přímém letním slunci je také slušná, hlavně díky vysoké svítivosti a pokud slunce nesvítí přímo na displej, s čitelností není problém.
Krycí sklo se honosí technologií Gorilla Glass III s oleofobní vrstvou, tudíž mastnota se na něm nedrží a lehce se čistí a je odolný proti poškrábání. Regulace podsvícení byla taktéž bezproblémová, rychlá a přesná k okolním podmínkám.
Celkově mi dělal displej opravdu radost a svou kvalitou zasahuje do dražších cenových sfér.

P50528-131911

Hardware

Uvnitř Meizu M1 Note tepe 64-bit octa-core MT6752 s taktem 1.7GHz a s grafickým čipem Mali-T760 MP2, 2 GB operační paměti RAM a v našem případě také 32 GB interní paměti (použitelných je 25 GB), která se již nedá zvětšit. K dispozici je ještě 16 GB varianta. Použitý procesor značí také částečnou přítomnost LTE na frekvencích 1800 MHz a 21000MHz, sice MT6752 podporuje i 800MHz, avšak to je u našeho Meizu deaktivováno, jedná se o typ „U“, tedy pro operátora China Unicom.
Bohužel zde nenajdeme ani NFC nebo iR diodu, OTG je již zažitý standard a funguje spolehlivě s fleškou, klávesnicí nebo myší. Baterie (pravděpodobně od Sony) s trochu zvláštní kapacitou 3140 mAh a dále 5,5″ FullHD IPS IGZO displej se svítivosti blížící se 500 nitům.
Fotoaparáty jsou celkem nezvyklé oba, protože zadní není nejčastěji osazovaný Sony řady IMX, nýbrž nespecifikovaný čip Samsung, který nabízí rozlišení až 13 megapixelů a přední fotoaparát je od OmiVision a nabízí rozlišení 5 megapixelů.

Operační systém – Flyme OS

Často se setkáváme s nějakou upravenou romkou, většinou jsou to setkání nepříliš dobrá, díky optimalizaci výrobce a jen pár jich vystupuje z davu. Jedním z nich je kromě MIUI také Meizu se svým Flyme OS. O Flyme si můžete přečíst v našem nedávném článku o Meizu MX4 a dalo by se říci, že to, co oba píšeme, by se dalo aplikovat i v případě Meizu M1 Note.
Začněme popisem launcheru, který je jednou z nejdůležitějších součástí Androidu. Zde je zcela zjevná inspirace jablečným systémem, chybí menu aplikací a navíc, bohužel, také chybí jakékoli možnosti nastavení. Což je zároveň největší mínus celého Flyme, osekat až na kost hlavní součást UI mi přijde na Androidu trochu ostuda. Takže pokud si chceme například přesunout třeba osm ikon na hlavní obrazovku, čeká nás otravné přesouvání po jedné ikoně. MIUI má v tomhle obrovský náskok. Naštěstí se nacházíme stále na Androidu a pokud něco nevyhovuje, vždy se dá nalézt řešení.
Flyme zasahuje velmi hluboko do systému a upravuje opravdu veškeré myslitelné součásti ROM, od nabídek, nastavení, horní lišty, navigační lišty atd.
Potěší možnost aplikování témat z obchodu, kde si zatím můžeme stáhnout pouze bezplatná témata, placená témata se platí přes Flyme účet a ten se dá nabít zatím pouze v Číně. Nicméně témata se dají i kombinovat, tudíž si každý vybere.
Teď bych se zaměřil na gesta, systém jich totiž používá několik. První a asi nejdůležitější je gesto pro povel „zpět“. Ten se defaultně provádí tak, že prstem posuneme z Home tlačítka směrem nahoru, ano je to nezvyklé a možná zdlouhavé, ale rychle si člověk zvykne. Dalším gestem je vyvolání multitaskingu, které se provádí podobně jako povel „zpět“, jen se prstem posouvá nahoru na spodní hraně displeje, kromě místa s tlačítkem Home, lištu tak vlastně „vytáhneme“ odspodu.
Další gesta jsou „DoubleTap To Wake“, tudíž dvojité poklepání pro probuzení a ještě „Swipe To Unlock“, které posunutím prstu po zhasnuté obrazovce telefon rovnou odemkne. Druhé gesto se příliš nezdá, ale je neskutečně návykové, rychlé a pohodlné. Jsem si jistý, že na všech dalších telefonech, které jej nebudou mít mi bude velmi scházet.
Pak tu jsou gesta pro stáhnutí notifikační lišty, které se provádí stejně jako u „Swipe tu Unlock“, jen se prstem táhne seshora dolů.  Přepínání hudby na zhasnutém displeji a možnost přiřadit k piktogramu písmene spuštění jakékoliv aplikace.

Co se odladěnosti týče, tak za mě rozhodně opět velmi pozitivní zkušenost, dalo by se říct, že stejná jako v případě Meizu MX4. Vše je plynulé a nezasekané, všechny součásti fungují a jako celek je Flyme OS kompaktní a vyvážený. Ovšem asi 4x se mi stalo, že některé aplikace mi zamrzly, musel jsem je ukončit v multitaskingu , znovu spustit a pak opět běžely bez problémů.

Výkon

Jelikož je MT6752 velmi populární čipset, jeho výkony jsou předem známy a tak nepřekvapí asi žádné číslo z benchmarků nebo z herních testů. Doplňuje jej grafický čip Mali-T760 MP2, který sice není z nejvýkonnějších, ale na všechny herní tituly dneška stačí s přehledem.
Testované hry byly RealRacing 3, který běžel na vysoké detaily a ani 20 aut na startu telefon nijak nezadýchalo. Modern Combat 5, opět bezproblémová hratelnost na vysoká FPS. Pouze Dead Trigger 2 padal ihned po spuštění, což ale není rozhodně poprvé, kdy tato hra padá. Další hry typu Freeze, Watercolors nebo SkyForce běžely všechny bez jakýchkoliv problémů.

V galerii screenshoty ze všech možných benchmarků:

Baterie a výdrž

Očekávání po zkušenostech s ostatními telefony, jež mají kombinaci 5,5″ FullHD displej a +- 3000mAh baterii bylo tak nejvýše 5-6 hodin On Screen Time, což by bylo tak jako tak celkem nadprůměr. Když jsem po svém celkem náročném dni, kdy jsem opravdu testoval vše, co telefon nabízí od aktivních dat, WiFi, Blutooth, Tethering dat přes bluetooth, focení, natáčení videí, streamování FullHD videa na YouTube, hraní her a stahování aplikací přišel domů a baterie mi ukazovala 50%, nechtěl jsem věřit svým očím. Očekával jsem tak 20%, den to byl náročný. Podíval jsem se tedy, kolik hodin jsem měl zapnutý displej – 4 a půl hodny! A ještě jsem měl před sebou polovinu kapacity baterie!
Jal jsem se tedy zkoušet dál a dál a vždy mi vyšlo něco kolem 7 – 7,5 hodiny On Screen Time. Což je opravdu znamenitý výsledek. Popravdě asi nevím o zařízení, které by těch 7 hodin dalo takhle s bravurou.
Ale to ještě není vše…Když jsem si s telefonem toliko nehrál, asi hodinu streamoval FullHD video na YouTube, chatoval na Messengeru, sjížděl web, FB, 4 hodiny poslouchal hudbu v kuse, vše pouze přes WiFi tedy, byl jsem schopen se dostat při 50% podsvícení (na automat) až na neskutečných 10:40 hodin On Screen Time! Opravdu nechápu, kde se na internetu berou údaje o průměrné výdrži. Tohle je naprosto fantastický výkon, klaním se a smekám před Meizu.

Konektivita a GPS

MT6752 se sice v minulém Zopo ZP920 neprojevilo jako zrovna hvězdný čipset pro navigaci, naštěstí jsou tu i tací, kteří ví jak vyrobit antény a jak nakonfigurovat konfigurační soubory. GPS mě po předešlém fiasku u Zopa vlastně trochu zaskočila, ale ať jsem jel kudy jsem chtěl, vždy určilo do několika sekund přesně polohu a mohl jsem v klidu navigovat. GPS s podporou Glonass si za rychlost fixace a přesnost polohy v Meizu M1 Note odnese příslovečnou jedničku.

Signál mobilního operátora O2 je stejně jako v případě MX4 vynikající, jeho příjem je stabilní a velmi silný, dokonce bych řekl, že ještě silnější, než na MX4. Když jsme u operátora, pouze částečná podpora LTE nepotěší, jsou podporovány pouze frekvence 1800 mHz a 2100 mHz, přitom MT6752 umí i 800 mHz. Jeho deaktivace bude asi souviset s čínskou distribucí. Nicméně do větších měst dostačuje, po Praze jsem měl ikonku „4G“ velmi často.
Kvalita volání je také na dobré úrovni, odrušovací mikrofon dělá své. Jen sluchátko by mohlo mít vyšší maximální hlasitost.
Pro příjem WiFi platí v podstatě to samé, jako pro příjem signálu, je výborný, silný a nevypadává.

Fotoaparát

Test fotoaparátu jsem tentokráte zvolil jako konfrontaci Meizu MX4 a Meizu M1 Note, tedy porovnávací.

Meizu MX4 – Sony IMX220, maximální rozlišení 20,7 MPx, světelnost objektivu f/2.2
Meizu M1 Note – bohužel nespecifikovaný typ Samsung, maximální rozlišení 13MPx, světelnost objektivu f/2.2

Začnu popisem aplikace pro focení, která je celkem povedená. Po spuštění jsou vidět dvě spouště, jedna pro focení a pro natáčení videí, poslední fotka v galerii a pás rychlého nastavení blesku, barevního efektu, přepnutí na sekundární kameru a  tři tečky pro více nastavení. Pod touto nabídkou nalezneme možnost zapnutí HDR, mřížky, hladinoměru (ten modrý půlproužek kolem spuště), odpočet a rozlišení videa a fotek.
Další nastavení nás čeká po swipnutí prstem dolů, aplikace se přepne do manuálního režimu (ruční), kde jsou možnosti jako rychlost uzávěrky, ISO, expozice nebo ruční zaostřování. Do dalších módů se dostaneme opět swipnutím – režim krása, panorama, světelné pole, vyhledat (pro QR kódy) a zpomalený pohyb (video).

Pokud porovnám stejné denní fotografie na automat, M1 Note méně šumí a má vybledlejší barvy, MX4 to má naopak. Ruční režim pak ukáže, že MX4 umí stejně jako M1 Note používat nižší ISO a nešumí. V noci má MX4 na automat méně detailů, ale softwarově nedoostřuje tak agresivně, horší červenou a více šumu, než M1 Note, ale jde jen o velmi malé rozdíly, které jsou zřetelné až při bližším zkoumání.
MX4 dokáže velmi rychle zaostřit při jakékoliv situaci, zde se M1 Note nechytá, je pomalejší, rychlost vyfocení je shodně krátká.
Trochu mě mrzelo, že M1 Note nemá separované body měření expozice a zaostření, na MX4 jsem si na to velmi rychle zvykl, je to praktická záležitost. Snad se jich dostane v dalších updatech, tedy za předpokladu, že tu funkci čip od Samsungu  podporuje.
Co se detailů ve fotkách za dne týče, tak tam jsem nezpozoroval asi žádný větší rozdíl, MX4 má silnější bokeh efekt a za jasného dne má M1 Note trochu menší dynamický rozsah.
U HDR módu je výstup celkem vyrovnaný, ale MX4 vede v podání barev a v dynamickém rozsahu. Vyfocení a uložení snímku pro změnu vede M1 note.
Dvě noční fotky s parkovištěm v galerii jsou foceny na manuální závěrku, nastavenou na 1 sekundu.
Pokud bych měl srovnání uzavřít, lehce vyhrává MX4 díky rychlosti zaostřování a většinou akurátnějšímu podáním barev, ale rozdíly jsou patrné až při bližším zkoumání.

Meizu MX4 – galerie

 

Meizu M1 Note – galerie

 

A srovnání HDR

Meizu MX4

 

Meizu M1 Note

Srovnání noční fotky

Meizu MX4 – automat

P50531-225216

Meizu MX4 – manuální režim bez zásahu

P50531-224720

Meizu M1 Note – automat

P50531-224654

Meizu M1 Note – manuální režim bez zásahu

P50531-224702

Jak vidno, M1 Note podává v noci konzistentnější výsledky, na automat je fotka koukatelná, což u MX4 určitě tvrdit nelze, tu bych naopak ohodnotil jako silný podprůměr.

Tedy kvalita výstupu Meizu M1 Note je rozhodně výborná, ve své cenové třídě bych neváhal říci i nadprůměrná. Všechny fotky v originální velikosti z obou telefonů jako vždy zde.

Video je na tom ovšem trochu hůře než u MX4. Hlavně obraz trpí při i relativním nedostatku světla nižším frameratem a není tudíž tak plynulé. Také zvuková stopa je o trochu horší než u MX4. Nicméně je pořád velmi kvalitní a bez problémů nasnímá přijíždějící metro, viz. jedno z videí.

 

Zvuk

Hlasitý reproduktor na MX4 je znamenitý, zvuk je plný, silný a velmi hlasitý. Což se, bohužel, o M1 Note nedá tvrdit.Maximální hlasitost je poloviční v porovnání s MX4 a kvalita také trochu pokulhává, má plochý zvuk a nevýrazný projev. No na vyzvánění stačí, ale na hudbu při vaření mi nestačil.

Meizu M1 Note přece jen není tak zaměřený na hudbu, jako MX4, ale sluchátka mi byl schopen rozhýbat kvalitně. Zvuk je poměrně kulatý, výšky nevystupují, dynamika ve spodním pásmu by mohla  být silnější. Trochu nepříjemně na mě působil statický šum při nízké hlasitosti. Ale stále se jedná o velmi slušně hrající telefon.

S50531-215731

Recenze Meizu M1 Note – Závěr

Konečně se mi dostal na recenzi telefon, který mohu bez výčitek doporučit komukoliv, jelikož skvěle funguje, skvěle fotí, má skvělou výdrž a spousty dalších plusů. Za své peníze dostanete přístroj, který vám bude dělat radost stejně, jako mě při jeho testování. Obzvláště výdrž na baterii je prostě fantastická, něco takového jsem asi neviděl u žádného telefonu, který znám. 10 hodin On Screen Time je něco neskutečného!

Meizu M1 Note můžete zakoupit na www.coolicool.com a pro ty z vás, které telefon zaujal zde máme kupón ve tvaru NOTE5 , který vám cenu poníží o 5 dolarů.

 

Plus Mínus
Cena Pouze částečné LTE
Odladěnost ROM Plast na zádech
Fotoaparát  Kvalita videa za zhoršených podmínek
Displej  Občasné zamrznutí některé aplikace
GPS
Baterie!